Produsul a fost ad─âugat

Skip to content

Livrare GRATUITA peste 99 lei!

Alergeni


Este esential ca toti operatorii din domeniul alimentar, inclusiv producatori, vanzatori, distribuitori, restaurante, cantine, spitale, fast-food-uri, cofetarii si patiserii, sa fie constienti de cei 14 alergeni alimentari. Ei au obligatia conform Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 martie 2000 sa informeze consumatorul final cu privire la substantele sau produsele care pot provoca alergii sau intolerante alimentare. Scopul furnizarii informatiilor despre produsele alimentare este de a asigura un nivel inalt de protectie a sanatatii si intereselor consumatorilor, oferindu-le acestora o baza pentru a face alegeri informate si pentru a utiliza in siguranta produsele alimentare.

In prezent, preocuparea pentru alergiile alimentare este in crestere, iar in calitate de proprietar de afacere alimentara, este imperativ sa comunicati clientilor informatii clare cu privire la prezenta celor 14 alergeni principali in produsele pe care le vindeti sau le furnizati. Acesti alergeni includ cereale care contin gluten, crustacee, oua, peste, arahide, soia, lapte, fructe cu coaja lemnoasa, telina, mustar, seminte de susan, dioxid de sulf si sulfiti, lupin si moluste.

Este important sa evidentiem ca furnizarea acestor informatii are drept scop protejarea sanatatii si sigurantei consumatorilor, avand in vedere aspecte sanitare, economice, ecologice, sociale si etice. Prin respectarea acestor reguli, contribuiti la increderea clientilor si la asigurarea ca acestia pot face alegeri alimentare informate.

De asemenea, este crucial sa intelegeti ce sunt alergenii si cum functioneaza alergiile in organism. Sistemul imunitar, desi proiectat pentru a proteja organismul, poate reactiona gresit la anumite substante inofensive, denumite alergeni. Alergiile pot provoca reactii inadecvate ale sistemului imunitar, inclusiv anafilaxie, care poate fi periculoasa pentru viata.

Cele mai comune surse de alergeni includ acarienii de praf, polenul, animalele de companie, sporii fungici, mucegaiul, alimentele (lapte, oua, grau, soia, fructe de mare, fructe si nuci), intepaturile de viespe si albine, medicamentele, latexul si produsele chimice de uz casnic. Alergiile pot fi de mai multe tipuri, inclusiv respiratorii (rinita alergica, astm), cutanate (dermatita atopica, dermatita de contact) si alergii alimentare sau la veninul de insecte, care pot provoca reactii severe, inclusiv anafilaxie.

Prin informarea corecta a clientilor si constientizarea despre alergeni, contribuiti la siguranta si sanatatea publicului si la succesul durabil al afacerii dumneavoastra.

 

V─â rug─âm s─â consulta╚Ťi lista de mai jos, care con╚Ťine 14 puncte referitoare la substan╚Ťele care pot cauza alergii sau intoleran╚Ťe ╚Öi care pot fi prezente ├«n preparatele produse ╚Öi comercializate de c─âtre Soulfood:

 1. Cereale con╚Ťin├ónd gluten, cum ar fi: gr├óu, secar─â, orz, ov─âz, gr├óu spelt, gr├óu dur sau hibrizi ai acestora ╚Öi produsele derivate, cu excep╚Ťia: (a) siropurilor de glucoz─â ob╚Ťinute din gr├óu, inclusiv dextroza; (b) maltodextrinei ob╚Ťinute din gr├óu; (c) siropurilor de glucoz─â ob╚Ťinute din orz; (d) cerealelor utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricol─â.

 2. Crustacee și produse derivate.

 3. Ouă și produse derivate.

 4. Pe╚Öte ╚Öi produse derivate, cu excep╚Ťia: (a) gelatinei de pe╚Öte folosit─â ca suport pentru preparatele de vitamine sau de carotenoide; (b) gelatinei de pe╚Öte sau ihtiocolului folosit(─â) la limpezirea berii sau a vinului.

 5. Arahide și produse derivate.

 6. Soia și produse derivate.

 7. Lapte ╚Öi produse derivate (inclusiv lactoz─â), cu excep╚Ťia: (a) zerului utilizat pentru fabricarea distila╚Ťilor sau a alcoolului etilic de origine agricol─â; (b) lactitolului.

 8. Fructe cu coaj─â lemnoas─â, adic─â: migdale (Amygdalus communis L.), alune de p─âdure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), nuci de caju (Anacardium occidentale), nuci pecan (Carya illinoinensis), nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia ╚Öi nuci de Queensland (Macadamia ternifolia), precum ╚Öi produse derivate, cu excep╚Ťia fructelor cu coaj─â utilizate pentru fabricarea distilatelor sau a alcoolului etilic de origine agricol─â.

 9. Țelină și produse derivate.

 10. Muștar și produse derivate.

 11. Semin╚Ťe de susan ╚Öi produse derivate.

 12. Dioxidul de sulf ╚Öi sulfi╚Ťii ├«n concentra╚Ťii mai mari de 10 mg/kg sau 10 mg/litru ├«n SO2 total trebuie calculate pentru produsele gata pentru consum sau reconstituite ├«n conformitate cu instruc╚Ťiunile produc─âtorilor.

 13. Lupin și produse derivate.

 14. Moluște și produse derivate.